Trebišov Minibasketbal - Propozície

HLAVNÍ ORGANIZÁTORI PROJEKTU

  • OZ Zober loptu, nie drogy
  • Mesto Trebišov
  • Slovenská basketbalová asociácia
  • BZKK (Basketbalové združenie Košického kraja)
  • ZŠ Komenského v Trebišove
  • Generálni a reklamní partneri projektu

PRAVIDLÁ PODUJATIA

Zápasu sa zúčastní 15 hráčov na obidvoch stranách z každej školy

Štruktúra zápasu :
3:3 prvé trojice z každého družstva, čas 3 minúty, (každý dosiahnutý kôš = 1 bod.) Družstvo s vyšším počtom bodov po uplynutí troch minút, získava 1 bod pre svoje družstvo. V prípade nerozhodného stavu, o družstve, ktoré získa 1 bod. Rozhodne rozstrel v trestných hodoch.

Prvá tímová súťaž Prihrávky
Každé družstvo sa rozdelí na dva zástupy, ktoré budú stáť oproti sebe vo vzdialenosti 4 metre.
V zástupe v ktorom je 8 žiakov má prvý loptu, na signál štart prihráva ľubovoľnou prihrávkou do protiľahlého zástupu a beží sa zaradiť na jeho koniec. Družstvo, ktoré dosiahne 60 prihrávok vyhráva a získa 2 body do celkového hodnotenia pre svoje družstvo.

Druhá tímová súťaž Driblingová štafeta
Družstvá sa postavia do dvoch zástupov oproti sebe vzdialených 10 metrov, prvý hráč v zástupe kde je 8 žiakov má loptu. Na signál štart vyrazí driblingom na koniec protiľahlého zástupu a prihrá loptu popod nohy všetkých hráčov v zástupe prvému hráčovi. Ten ako chytí loptu vyrazí do protiľahlého zástupu. Súťaž a dva body vyhrá to družstvo, ktoré sa dostane skôr do pôvodného rozostavenia.

Tretia tímová súťaž Streľba
Všetci hráči z každého družstva sa zoradia do zástupu na polovici ihriska, každé je otočené na svoj kôš. Prvý hráč v zástupe má loptu. Na signál štart sa rozbehne driblingom smerom na kôš, má dva strelecké pokusy, ak premení už prvý pokus berie loptu a dribluje na koniec svojho zástupu a prihrá loptu popod nohy všetkých hráčov, prvému hráčovi v zástupe. Súťaž za dva body vyhrá družstvo, ktoré dosiahne ako prvé 15 košov.

Štvrtá tímová súťaž, štafeta agility.
Každé družstvo sa rozdelí do dvoch skupín po 8 a 7 hráčov. Pričom každá zo skupín stojí v dvoch protiľahlých rohoch štvorca, pričom štvorec má stranu o dĺžke 3 metre. Na signál štart vyštartuje prvý hráč zo zástupu kde je 8 hráčov, vyštartuje dopredu po strane štvorca, beží vpred poza kužeľ, následne mení smer a beží vzad po uhlopriečke opäť poza kužeľ a následne vyrazí vpred smerom k druhému zástupu a dotykom ruky s prvým v zástupe ho odštartuje. Súťaž a dva body vyhrá družstvo, ktoré sa ako prvé dostane do pôvodného postavenia, z ktorého štartovalo.

Celkovým víťazom zápasu sa stane družstvo, ktoré v súčte získa viacej bodov za zápasy 3:3 = 1 bod. A tímové súťaže = 2 body.

Upravené pravidlá

Zápasy sa hrajú podľa platných pravidiel basketbalu s nasledujúcimi výnimkami:

Ihrisko : Zápas sa hrá na dva koše, ktoré stoja oproti sebe na šírku basketbalového ihriska.

Lopty : Súťažiť budeme s minibasketbalovou loptou číslo 5.

Hrací čas :
Každý hráč/ka z každého družstva odohrá počas zápasu jeden 3-minútový úsek 3:3 a je zapojený do všetkých tímových súťaží.

Priestupok :
Priestupok, je také porušenie pravidiel, pri ktorom rozhodca okamžite zastaví hru a loptu prizná súperovi na vhadzovanie zo zázemia.

Ako sa hrá s loptou :
S loptou sa hrá výlučne rukami, a to dlaňou a prstami, kontakt s loptou zatvorenou päsťou sa považuje ako porušenie pravidiel a súper následne rozohráva loptu spoza najbližšej autovej čiary. S loptou môžu hráči driblovať, prihrávať ju a strieľať. Hráč s loptou v ruke má povolené maximálne dva kroky, po druhom kroku musí loptu prihrať, alebo vystreliť, poprípade má dovolené opäť začať dribling. Náhodný dotyk lopty nohou, alebo chodidlom nie je priestupok.

Dribling :
Hráč má dovolené skončiť a začať dribling, za každých okolností. (to znamená, že po tom, čo chytí loptu môže ju oboma rukami búchať o zem) jediné porušenie pravidiel je, že nesmie s loptou v ruke spraviť viac ako 2 kroky.

Kroky :
Hráč poruší pravidlo o krokoch v prípade, ak spraví s loptou, ktorú drží v ruke viac ako dva kroky. Osobná obrana: počas zápasu 3:3 je každý hráč zodpovedný za jedného konkrétneho útočníka a to počas celého úseku hry, ak tento hráč, nemá loptu v držaní, snažíme sa, aby sa obranca snažil byť čo najbližšie pri svojom hráčovi a nedovolil mu prijať prihrávku, pričom, ale nesmie dôjsť ku kontaktu vyvolanému obrancom. Lopta sa dá získať jedine ak je neutrálna, to znamená žiaden z hráčov ju nemá pod kontrolou. To znamená , že obrana môže získať loptu po neúspešnom streleckom pokuse, respektíve ak sa zmocní lopty počas prihrávky. Ak sa útočiaci hráč dostane ku lopte, každý kontakt iniciovaný obrancom sa posudzuje ako faul a útočník má právo strieľať jeden trestný hod. Hráč s loptou: Hráč, ktorý má loptu v držaní je chránený voči obrancom. Obranca sa nemôže dotknúť hráča ani lopty, ktorú má útočník pod kontrolou, rukami. Lopta sa dá získať, iba keď ju nemá nikto v držaní. To znamená, dá sa získať po prihrávke, alebo po neúspešnej streľbe na kôš. Porušenie tohto pravidla sa trestá jedným trestným hodom za jeden bod.

Ceny pre účastníkov

  • Pamätný list za účasť.
  • Tričko s logom vlastnej školy pre každého účastníka.
  • Basketbalové lopty, prípadne iné materiálne vybavenie pre zúčastnené školy.
  • Pamätný bulletin s fotkami družstiev pre každého účastníka.
  • Ďalšie prekvapenia po dohode s partnermi projektu.