Stará Ľubovňa Basketbal - Vyhodnotenie záverčného kola

Sympatické pokračovanie tradície

Už trinásť ročníkov majú za sebou mladí basketbalisti a basketbalistky v Starej Ľubovni a jej okolí. Stará Ľubovňa patrí k priekopníkom projektu „Zober loptu nie drogy“, pričom basketbal bol a stále ostáva najpopulárnejším športom.

Okrem nekompromisných, tvrdých, ale vždy férových súbojov boli mladí športovci svedkami nádherných súbojov špičkových európskych ženských družstiev v Infiniti aréne a boli aj súčasťou rekordnej návštevy vyše osemtisícovky divákov na zápase košických basketbalistiek so skvelým francúzskym družstvom Bourges v Steel aréne. Rovnako sa veľmi aktívne zúčastnili aj stretnutí účastníkov projektu na všetkých troch ročníkoch a Stará Ľubovňa bola aj organizátorom sympatického podujatia v novembri 2015, kde sa v skvelej atmosfére tiesnilo a dokonale vyšantilo vyše 700 mladých športovcov.

Zatiaľ posledného ročníka sa zúčastnilo 9 škôl okresu, ktoré v základných skupinách i v skupinách o umiestnenie odohrali po osem stretnutí s vyvrcholením v podobe sympatického basketbalového maratónu v športovej hale Krásne súboje žiakov mestských škôl so žiakmi škôl vidieckych skončili výsledkom 119 : 116 pre vidiecke školy, pričom pred posledným stretnutím viedli mestské školy o 16 bodov, ale žiaci Novej Ľubovne, víťazi trinástej edície, dokázali výsledok otočiť. Súčasťou basketbalového maratónu boli aj súťaže chlapcov a dievčat v streľbe trestných hodov s víťazstvom Adriany Hudákovej a Tomaša Štellmacha rovnako z Novej Ľubovne. Okrem mladých športovcov je príjemné pochváliť aj učiteľov, ktorí každoročne pripravujú žiakov na obľúbený turnaj, spolu s vedeniami škôl sú výbornými hostiteľmi, sú zárukou čistých vzťahov medzi pedagógmi i medzi mladými športovcami.

Rovnako vysoko oceňujeme prístup manažmentu projektu, ktorého pracovníci sú priamymi účastníkmi našich podujatí, napriek problémom financovania mladého športu dokážu zabezpečiť dôstojné podmienky na pravidelné športovanie mladých ľudí. Projekt „Zober loptu nie drogy“ je nádherným napĺňaním nekompromisnej pravdy: „Kto chce, hľadá riešenia, kto nechce, hľadá výhovorky…“ Žiaľ, na Slovensku a v slovenskom školskom i mládežníckom športe je stále viac výhovoriek ako konkrétnych, prospešných, potrebných a nutných riešení…

Autor: František Solár