Košice Minibasketbalová liga - Vyhodnotenie 3. kola

ZÁVEREČNÉ KOLO KOŠICKEJ MINIBASKETBALOVEJ LIGY

Neprešiel ani týždeň od ukončenia projektu Turnaja Nádejí a v sobotu 16. mája 2015 sa konalo posledné III. kolo aj ďalšej súťaže, ktorá vznikla z potreby rozšíriť rady basketbalistov a basketbalistiek v Košiciach. Do I. ročníka Minibasketbalovej ligy sa zapojilo 9 družstiev zo 7. Základných škôl. Na spoluprácu boli v októbri 2014 oslovené všetky kluby pracujúce s mládežou na území mesta Košice a jeho blízkom okolí. Myšlienka ligy si našla priestor a pochopenie v 5. kluboch pôsobiacich na území mesta. Projekt dal šancu deťom na I. stupni ZŠ nahliadnuť do tajov basketbalu, spoznať jeho krásu, spontánnosť a vytvoriť si k nemu ako aj ku kolektívu detí vzťah. V premiérovom ročníku bolo do tajov basketbalu vtiahnutých vyše 120 detí, ktoré nasledujúci rok budú môcť pokračovať v Turnaji Nádejí, ktorý je nadstavbou Minibasketbalovej ligy, prípadne sa prihlásiť do oficiálnej súťaže pod hlavičkou SBA.

Projekt jasne ukázal, že táto nenásilná forma bez potreby vyhlasovania víťazov a postupujúcich je tým správnym krokom na rozšírenie členskej základne. Našim cieľom je najprv vytvoriť masovosť, aby sme mali v neskoršom veku z čoho vyberať do súťažných družstiev. Celý projekt sa stále vyvíja a formuje, no za zmienku stojí, že deti z neho určite od prvého kola neubudlo. Opak je pravdou a deti táto forma zaujala. Žiadne dieťa po žiadnom „zápase“ neodchádza frustrované a znechutené prehrou o 50, 60 či dokonca 100 bodov. Pravidlá sú nastavené tak, aby deti bavila vzájomná konfrontácia a nie aby ich odrádzala šialená túžba jednotlivcov dokázať si svoju neporaziteľnosť.

Všetky doterajšie rozhovory, či už s trénermi, deťmi, rodičmi, školami a partnermi naznačujú záujem o pokračovaní projektu v nasledujúcom ročníku. Už teraz vieme povedať, že v budúcom školskom roku budú pokračovať obe tohto roku spustené projekty. Minibasketbalová liga bude pre detí ročník narodenia 2006 a mladší. Staršie deti nájdu možnosť realizácie v Turnaji Nádejí. Ten bude platiť pre deti s rokom narodenia 2004 – 2005.

Veľké ďakujeme v mene všetkých detí patrí všetkým partnerom, ktorí podporili našu myšlienku. Trénerom, ktorí pracovali navyše bez nároku na akúkoľvek odmenu. Klubom, ktoré sa stotožnili s cielenou prácou s deťmi. Hlavné ďakujeme patrí rodičom, ktorí museli nájsť vo svojom neraz preplnenom harmonograme voľno, aby podporili svoje ratolesti aktívnou účasťou. Ešte raz ďakujeme všetkým, hlavne tým, na ktorých sme zabudli :)

Autor: Radko Dvořščák