Košice Minibasketbalová liga - Vyhodnotenie 1.kola

PRVÉ BASKETBALOVÉ KRÔČIKY

Nie je tajomstvom, že v Košiciach začala od nového kalendárneho roka fungovať minibasketbalová liga základných škôl. O to väčšie bolo naše prekvapenie, keď záujem pripojiť sa do tohto pilotného projektu prejavilo až 12 základných škôl. Organizátorov následne čakala milá, no náročná povinnosť skoordinovať časy a možnosti jednotlivých škôl aby sa mohlo od papierov prejsť na skutočný „basketbal“. Prvé kolo sa rozdelilo na dve skupiny. Prvá časť prvého kola sa odohrala už 6. februára 2015 v priestoroch telocvične na Medickej ulici. V tejto časti prijali naše pozvanie školy ZŠ Čaňa I (chlapci), ZŠ Jenisejská 22 (mix), ZŠ Staničná 13 (chlapci), ZŠ Šaca (dievčatá) a ZŠ Krosnianska 4 (chlapci). V druhej časti prvého kola sme boli hosťami na ZŠ Krosnianskej 4. Táto časť sa konala dnes 12.3.2015 za účasti ZŠ Krosnianskej 4 (dievčatá), ZŠ Čaňa II (chlapci), ZŠ Užhorodská 39 (dievčatá), ZŠ Drábova 3 (dievčatá) a ZŠ Staničná 13 (dievčatá).

Deti s radosťou vymenili dopoludňajšie sedenie v školských laviciach za telocvičňu, hru a športové zápolenie. Dovedna sa dnes podarilo do tajov basketbalu vtiahnuť okolo 70 detí, ktoré sa navzájom skonfrontovali systémom každý s každým. Celkovo sa v telocvični na Krosnianskej 4 odohralo 10 zápasov.

Tento turnaj v podstate formoval prvé krôčiky basketbalovej kariéry dieťaťa. Na ihrisku bolo vidieť nesmiernu radosť a nasadenie. Na iskrivé pohľady detí pri dosiahnutí koša asi nezabudne nik z nás. Nebolo dôležité vyhrať, ale hrať a o tom nás deti svojou úprimnosťou a nespútanou radosťou z hry presviedčali každou jednou minútou, nielen na ihrisku. Už teraz sa nesmierne všetci tešíme na ďalšie kolá, ktoré nám už klopú v dohľadnom čase na dvere.

Tak ako vždy veľká vďaka patrí všetkým školám, ktoré sa doteraz zúčastnili a tešíme sa aj na tie, ktoré sa z rôznych dôvodov ešte nemohli zapojiť. Veľká vďaka patrí našim podporovateľom z projektu „Zober loptu, nie drogy“ a ŠK Šport pre všetkých. Nesmieme zabudnúť na našich obetavých trénerov a samozrejme, najväčšia vďaka patrí rodičom, ktorí našli zmysel priviesť deti k športu. Určite sa im to časom mnohonásobne vráti.

Autor: Radko Dvořščák